Intrucat nu este departe ziua in care centralele in condensare vor fi singurele care se vor comercializa pe piata europeana, inclusiv romaneasca, ne-am gandit ca va este util sa intelegeti cum functioneaza centralele termice in condensare si care sunt fenomenele care conduc la eficienta data de aceste centrale.
Potrivit directivei europene Energy-related Products Directive (Produse conexe energetic) incepand cu 26 septembrie 2015 se vor produce si vinde centrale termice eficiente termic si nepoluante. Astfel, potrivit noilor reglementari, toate tarile din Uniunea Europeana, inclusiv Romania, vor fi obligate sa produca si sa vanda doar centrale termice in condensatie, acestea fiind singurele tipuri de centrale care se conformeaza noilor reglementari.
Aparitia in presa a subiectului privind implementarea ErP din 26 septembrie 2015 a starnit dispute si comentarii in randul utilizatorilor de Internet. Nemultumirile, intrebarile si criticile erau aduse mai ales asupra faptului ca de la acea data vor fi comercializate doar centrale termice in condensare.
Din septembrie 2015 piata instalatiilor va fi modificata de intrarea in vigoare a Regulamentului 811/2013 al Comisiei Europene, care stabileste modul de etichetare energetica a produselor din domeniul instalatiiilor. Aceasta masura afectecteaza firmele care furnizeaza si instaleaza centrale termice, aparate de control al temperaturii si sisteme solare. Prin reglementarea mai sus mentionata, alaturi de eticheta energetica, incepand din 26 septembrie, centralele termice inclusiv o serie de produse conexe va trebui sa aiba in momentul vanzarii anumite documentatii insotitoare specific. Va reamintim ca singurele centrale termice care vor putea fi vandute pe piata, ca o consencinta a acestui sistem de etichetare energetica, raman centralele termice in condensatie.
In urma cu trei ani, ca o necesitate a noilor tendinte si a reglementarilor europene in vigoare ce vizau reducerea poluarii, producatorii de centrale termice au inceput secvential sa scoata inclusiv pe piata romaneasca centrale termice in condensatie, special proiectate pentru apartamente.
Potrivit Regulamentului Comisiei Europene 811 din 2013, incepand cu 26 septembrie 2015, producatorii si furnizorii care introduc si distribuie pe piata sisteme si instalatii aferente incalzirii spatiilor, centrale, regulatoare de temperatura si dispozitive solare trebuie sa eticheteze si conformeze specificatiilor legislatiei comunitare. Setul de masuri denumit generic ErP ( Energy Related Products) a fost initiat pentru a reduce poluarea, implicit consumul de combustibil fosil. Astfel, prin tehnologia evoluata, din septembrie doar centralele termice in condensatie vor fi conforme reglementarilor mentionate anterior.
Centralele termice in condensantie, singurele care vor intruni criteriile Comisiei Europene incepand cu 26 septembrie 2015privind aspectele ecologice, sunt cunoscute ca dau un randament mai mare de 100%, fiind solutia pentru economia de combustibil si pentru un mediu mai curat. Apare intrebarea cum poate o centrala sa produca un randament mai mare de 100% si la ce ajuta acest fapt.
Intr-un alt articol aratam documentele care ar trebui sa insoteasca o centrala termica in condensare, echipamete instalatii sanitare in general, la vanzarea catre client, incepand cu septemebrie 2015. In articolul prezent includem obligatiile comerciantului, ce anume sa afiseze in spatiul de vanzare, reguli care se aplica inclusiv pentru produsele care nu sunt direct vizibile clientului, cum ar fi magazinele online.
Incepand cu septembrie 2015 vor exista la vanzare pe piata instalatiilor doar centrale termice in condensatie. Exista voci care hulesc aceasta modificare impusa de Comisia Europeana, uitand de avantajele pe care o centrala in condensatie le aduce. Vi le reamintim mai jos si veti vedea ca lista beneficiilor este consistenta, astfel incat va veti dori sa cumparati o centrala care foloseste aceasta tehnologie.