Responsabilitatile care revin tuturor furnizorilor de centrale termice
Potrivit Regulamentului Comisiei Europene 811 din 2013, incepand cu 26 septembrie 2015, producatorii si furnizorii care introduc si distribuie pe piata sisteme si instalatii aferente incalzirii spatiilor, centrale, regulatoare de temperatura si dispozitive solare trebuie sa eticheteze si conformeze specificatiilor legislatiei comunitare. Setul de masuri denumit generic ErP ( Energy Related Products) a fost initiat pentru a reduce poluarea, implicit consumul de combustibil fosil. Astfel, prin tehnologia evoluata, din septembrie doar centralele termice in condensatie vor fi conforme reglementarilor mentionate anterior.
Tipuri de produse pentru care se aplica normele Energy Label din cadrul ErP
Norma Energy Related Products este aplicabila pentru produsele de incalzire a incintelor simple, cu functie dubla si a pachetelor de instalatii cu dubla functie (centrale/ centrale in condensare si incalzirea ACM/ centrale termice in condensare incalzire ACM + pompa de caldura, de exemplu) care au o putere termica nominala mai mica sau egala cu 70 kW, regulatoarelor de temperatura si dispozitivelor solare de aceeasi putere. Aceste reglementari functioneaza in doua directii, pe de o parte reglementeaza standardele admisibile, pe de alta parte, acestea impun un sistem strict de etichetare energetica, implicit furnizarea de informatii suplimentare despre produsele vizate de lege catre publicul larg.
Obligatii care revin furnizorilor de centrale termice
Fiecare clasa de randament energetic sezonier va primi o eticheta specifica, conforma cerintelor europene, avand un format si continut reglementat. In cazul pompelor de caldura eticheta in format tiparit se va furniza cel putin in ambalajul generatorului de caldura. In cazul pachetelor de instalatii de incalzire care cuprind mai multe ansamble, precum regulator de caldura si dispozitiv solar va fi necesara o a doua eticheta, cate una pentru fiecare piesa.
De asemenea, pentru centralele termice si produsele de instalatii cuprinse in normele europene, furnizorul trebuie sa asigure o fisa a produsului, iar pe principiul mai sus descris va exista o dubla fisa pentru sisteme formate din subansamble (exemplu, regulator de temperatura si dispozitiv solar).
Toate reclamele aferente centralelor termice si sistemelor de instalatii trebuie sa mentioneze clasa de randament energetic.
La randul lor comerciantii care vand produse de tipul instalatiilor si sistemelor de incalzire, dupa cum aratam in alt articol, vor trebui sa se conformeze acestor norme, de aceea este important sa se asigure ca toate produsele receptionate vor avea etichetarea si fisele conforme. Ciclul de informare se opreste la cumparatorul final care trebuie sa fie informat asupra tuturor caracteristicilor de standard energetic.