Criteriile UE potrivit carora doar centralele termice in condensare raman pe piata
Este un fapt deja cunoscut ca incepand cu 26 septembrie 2015 se vor comercializa doar centrale termice in condensatie, iar piata de instalatii va fi mult mai restrictiva. Directiva europeana nu specifica clar termenul "centrala in condensare", ci impune aspecte tehnice, functionale si criterii de nepoluare stricte. Singurele centrale existente la ora aceasta pe piata, care se conformeaza acestor cerinte ale Comisiei Europene, sunt centralele termice in condensatie. Este important de retinut ca vanzarea centralelor termice care se conformeaza cerintelor europene sunt obligatorii pentru toti membrii Uniunii.
Cerinte de conformare impuse de CE in care centralele termice in condensatie se incadreaza:
• Pentru centrale combinate (agent termic si apa calda), un prim criteriu in cerintele CE este incalzirea apei in mod eficient considerand capacitatea echipamentului. Au fost standardizate centralele de la 3XS la 4XL, fiecare clasa avand criterii aferente de eficienta, raportat la dimensiune;
• Trebuie ca centrala sa nu depaseasca un anumit nivel de emisie al oxidului de nitrogen, raportat la volumul de combustibil de intrare (necesar incalzirii agentului termic- mg NO2equ/kWhGCV);
• Volumul de incarcare, la randu-i, trebuie sa se incadreze in anumiti parametri. Reglementarile recomanda ca spatiul de incarcare (in litri) sa fie cat mai mic, bineinteles, raportat la capacitatea centralei;
• De asemenea, exista reglementari ale pierderilor permanente maxime de putere ca functie raportata la capacitatea de inmagazinare.
• Etichetarea energetica este esentiala, iar in acest caz, eficienta incalzirii spatiului este un criteriu de maxima importanta pentru o centrala. Clasele de eficienta incep de la G (eficienta sub 30% ), la ora actuala se produc echipamente evaluate drept clasa A si A+, iar pana in 2019 ar trebui sa se produca echipamente de clasa de eficienta A+++. Singurele centrale conforme standardelor de etichetare energetica impuse incepand cu septembrie 2015 sunt cele in condensatie.
• Sistemul de setare si monitorizare a temperaturii centralei trebuie sa aiba functii ample, dependente de factori ambientali. La randul lor, aceste setari de control al temperaturii sunt departajati in clase de la I la VIII si, in mod evident, exista criterii pe care centrala trebuie sa le indeplineasca pentru fiecare clasa. De exemplu, clasa I, reprezinta functia on/ off a termostatului de camera si trebuie sa aiba un factor de corectie de maxim 1%.
Aceste criterii, general descrise, sunt doar o parte a standardelor pe care Uniunea Europeana le impune centralelor prezentului si viitorului. La ora actuala, dintre toate centralele existente pe piata de instalatii, singurele care se conformeaza acestor obligativitati sunt centralele termice in condensatie.
Este clar ca, printr-un regim strict de acuratete si performanta al centralelor termice, in final consumatorii sunt avantajati prin reducerea costurilor la facturile recurente de combustibil. Cu cat mai evoluat este un sistem, cu cat sunt monitorizati mai multi factori functionali si tehnici ai centralei, cu atat mai mare este randamentul prin eliminarea pierderilor de energie.
Comisia Europeana a planificat modificarea reglementarilor din motive ecologice in primul rand, sisteme mai putin poluante, care sa reduca consumul de combustibil. In final, consumatorii doresc micsorarea facturilor de utilitati din motive economice, asadar politica non- poluare a Uniunii Europene intalneste interesul populatiei de a eficientiza costurile alocate lunar pentru energie.