Intr-un alt articol aratam documentele care ar trebui sa insoteasca o centrala termica in condensare, echipamete instalatii sanitare in general, la vanzarea catre client, incepand cu septemebrie 2015. In articolul prezent includem obligatiile comerciantului, ce anume sa afiseze in spatiul de vanzare, reguli care se aplica inclusiv pentru produsele care nu sunt direct vizibile clientului, cum ar fi magazinele online.
Vanzarea de centrale in condensatie este reglementata incepand din septembrie 2015
Ce trebuie sa afiseze vanzatorii de instalatii dupa 26 septembrie 2015:
• La punctul de vanzare, fiecare centrala trebuie sa aiba afisata la vedere eticheta energetica aferenta, potrivit clasei energetic respective.
• In cazul in care produsele de instalatii sunt comercializate fara ca utilizatorul/ cumparatorul final sa poata vedea eticheta fizica, centrala trebuie sa fie insotita de informatii relevante aferente clasei energetice, prevazute in fisa produsului pe care comerciantul a primit-o de la producator.
• Este necesar ca orice comerciant, ,in reclamele sale sa afiseze eficienta energetic sezoniera.
• Inclusiv materialele promotionale tehnice trebuie sa faca referire la clasa de eficienta energetica sezoniera sezoniera.
• Prin Regulamentul 518/2014 se stabileste ca site-urile de vanzari online care comercializeaza echipamente de instalatii trebuie sa afiseze in format electronic eticheta si fisa tehnica, documente ce i-au fost puse la dispozitie de catre producator sau distribuitor.
Comerciantul trebuie sa se asigure ca distribuitorul sau producatorul ii furnizeaza toate documentatiile aferente si ii da toate informatiile suplimentare de care are nevoie pentru a informa clientii finali corect si coerent. Caracteristile tehnice care sunt obligatorii sa fie comunicate clientilor se regasesc in reglementarile europene privind ErP, atat in normele Ecodesign( in anexa II) si Energy Label (in anexa V).
O descriere succinta acestor criterii le gasiti pe site-ul econdensare.ro.
Alte articole recomandate
Orice modificare legislativa a unui produs vine cu bulversare in randul comerciantilor, dar si a consumatorilor, iar centralele termice in condensare nu sunt o exceptie. Odata cu introducerea noilor masuri europene, ErP (Energy related Products), comerciantii vor trebui sa afiseze etichetele de eficienta energetica. Pentru a preintapina confuzia si eventuale erori, intr-un ghid de bune practici asupra implementarii normelor europene ErP in 2015, CE subliniaza aspectele cele mai disputate.
Este un fapt deja cunoscut ca incepand cu 26 septembrie 2015 se vor comercializa doar centrale termice in condensatie, iar piata de instalatii va fi mult mai restrictiva. Directiva europeana nu specifica clar termenul "centrala in condensare", ci impune aspecte tehnice, functionale si criterii de nepoluare stricte. Singurele centrale existente la ora aceasta pe piata, care se conformeaza acestor cerinte ale Comisiei Europene, sunt centralele termice in condensatie. Este important de retinut ca vanzarea centralelor termice care se conformeaza cerintelor europene sunt obligatorii pentru toti membrii Uniunii.
Exista un principiu al energiei in natura: “nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma”. In cazul nostru, centralele termice preiau din natura principiul condensatiei si foloseste transformarea vaporilor de apa in lichid pentru o eficienta energetica sporita. Fiindca oricum din septembrie 2015, singurele centrale care vor mai putea fi instalate sunt cele in condensatie, ne-am gandit ca v-ar fi util sa stiti cum functioneaza, etapizat, acest tip de centrala, care sunt principiile chimice si fizice de baza in functionarea unei centrale termice in condensare.
Aparitia in presa a subiectului privind implementarea ErP din 26 septembrie 2015 a starnit dispute si comentarii in randul utilizatorilor de Internet. Nemultumirile, intrebarile si criticile erau aduse mai ales asupra faptului ca de la acea data vor fi comercializate doar centrale termice in condensare.
Dupa cum scriam intr-un articol anterior, primele centrale termice in condensatie au fost produse la finalul anilor ’70. La aparitia acestora, un lucru general valabil acceptat era faptul ca acest tip de centrale este mai putin poluant. Intrucat nu exista un nivel suficient de constientizare a modului de functionare al acestui tip de centrale in condensatie, a intrat in circulatie o serie de idei preconcepute si mituri neintemeiate.
Centralele termice in condensantie, singurele care vor intruni criteriile Comisiei Europene incepand cu 26 septembrie 2015privind aspectele ecologice, sunt cunoscute ca dau un randament mai mare de 100%, fiind solutia pentru economia de combustibil si pentru un mediu mai curat. Apare intrebarea cum poate o centrala sa produca un randament mai mare de 100% si la ce ajuta acest fapt.