In urma cu trei ani, ca o necesitate a noilor tendinte si a reglementarilor europene in vigoare ce vizau reducerea poluarii, producatorii de centrale termice au inceput secvential sa scoata inclusiv pe piata romaneasca centrale termice in condensatie, special proiectate pentru apartamente.
Ariston este unul din promotorii centralelor in condensatie pentru apartament
Avatajele centralelor termice in condensatie de apartament
In 2012, la lansarea primei centrale in condensatie de apartament al Ariston Thermo, directorul companiei afirma ca centralele termice in condensatie aduc o economie la gaz de pana la 35%, fata de consumul unei centrale conventionale. In acelasi timp, un alt beneficiu al acestui tip de centrala consta in aceea ca au un randament de pana la 107%, pe cand o centrala traditionala are un randament maxim de 93%. Reinterpretand, aceste doua caracteristici arata ca o centrala in condensatie pentru apartament aduce confortul caldurii in apartamente la un consum redus (costuri mai mici la gactura de gaze) si un randament ridicat.
Cat de scumpe sunt centralele termice in condensatie pentru apartament?
Dupa cum aratam intr-un alt articol, diferenta de pret intre centralele termice in condensatie nu sunt covarsitoare, iar criteriile de raport, consum si randament inclina balanta spre o centrala in condensatie de apartament. Mai mult decat atat, dincolo de raport calitate/pret si randament/ consum, incepand cu 26 Septembrie 2015 singurele centrale termice existente pe piata vor fi cele in condensatie.
La ora actuala in Romania majoritatea centralelor de apartament sunt cele conventionale, spre deosebire de tarile vest – europene. Odata cu implentarea ErP ( Energy Related Products), mi exact din 26 septembrie 2015, Romania se va alinia tarilor europene care instaleaza echipamente non-poluante. De mentionat ca proprietarii de centrale termice de apartament conventionale nu vor fi obligati sa isi achizitioneze centrale noi.
Vrei sa afli mai multe despre centrale termice in condensatie si despre in condensatie in general? Pe econdensare.ro gasesti toate informatiile de care ai nevoie!
Alte articole recomandate
Economia la facturile de utilitati este una dintre preocuparile care ne apar zilnic, iar eficientizarea costurilor de cele mai multe ori vin prin investitii. Prin noile directive europene privind sistemele de incalzire si impunerea la vanzare a unor centrale centralele termice eficiente, mai exact cele in condensatie, CE doreste sa reduca consumul de combustibil si diminuarea poluarii. Mai putin combustibil folosit inseamna mai putini bani cheltuiti pe energie electrica si combustibil.
Intrucat nu este departe ziua in care centralele in condensare vor fi singurele care se vor comercializa pe piata europeana, inclusiv romaneasca, ne-am gandit ca va este util sa intelegeti cum functioneaza centralele termice in condensare si care sunt fenomenele care conduc la eficienta data de aceste centrale.
Orice modificare legislativa a unui produs vine cu bulversare in randul comerciantilor, dar si a consumatorilor, iar centralele termice in condensare nu sunt o exceptie. Odata cu introducerea noilor masuri europene, ErP (Energy related Products), comerciantii vor trebui sa afiseze etichetele de eficienta energetica. Pentru a preintapina confuzia si eventuale erori, intr-un ghid de bune practici asupra implementarii normelor europene ErP in 2015, CE subliniaza aspectele cele mai disputate.
Din septembrie 2015 piata instalatiilor va fi modificata de intrarea in vigoare a Regulamentului 811/2013 al Comisiei Europene, care stabileste modul de etichetare energetica a produselor din domeniul instalatiiilor. Aceasta masura afectecteaza firmele care furnizeaza si instaleaza centrale termice, aparate de control al temperaturii si sisteme solare. Prin reglementarea mai sus mentionata, alaturi de eticheta energetica, incepand din 26 septembrie, centralele termice inclusiv o serie de produse conexe va trebui sa aiba in momentul vanzarii anumite documentatii insotitoare specific. Va reamintim ca singurele centrale termice care vor putea fi vandute pe piata, ca o consencinta a acestui sistem de etichetare energetica, raman centralele termice in condensatie.
Potrivit directivei europene Energy-related Products Directive (Produse conexe energetic) incepand cu 26 septembrie 2015 se vor produce si vinde centrale termice eficiente termic si nepoluante. Astfel, potrivit noilor reglementari, toate tarile din Uniunea Europeana, inclusiv Romania, vor fi obligate sa produca si sa vanda doar centrale termice in condensatie, acestea fiind singurele tipuri de centrale care se conformeaza noilor reglementari.
Incepand cu septembrie 2015 vor exista la vanzare pe piata instalatiilor doar centrale termice in condensatie. Exista voci care hulesc aceasta modificare impusa de Comisia Europeana, uitand de avantajele pe care o centrala in condensatie le aduce. Vi le reamintim mai jos si veti vedea ca lista beneficiilor este consistenta, astfel incat va veti dori sa cumparati o centrala care foloseste aceasta tehnologie.